De ce Vadu Crișului?

Ce merită văzut la Vadu Crișului

In primul rand Defileul Crisului Repede, apoi olarii si nu in ultimul rand monumentele istorice din localitate.

Defileul Crişului Repede

Defileul Crisului Repede si Pestera de la Vadu Crisului dobandesc statutul de rezervatie naturala  in august 1955. Pe langa frumusetea peisagistica si diversitatea faunistica, defileul are o importanta botanica deosebita deoarece cuprinde asociatii floristice cu elemente fitogeografice, de la elemente eurasiatice la elemente mediteraneene, pana la cele alpino-balcanice.

Rezervaţia Naturală „Defileul Crişului Repede” este apreciată pentru diversitatea speciilor de plante rare precum stânjenel sălbatic, ruşulniţă, laleaua pestriţă dar şi a animalelor sălbatice care îşi au habitatul aici. De asemenea, în rezervaţie sunt cuprinse şi o serie de peşteri  precum Peştera Devenţului, Peştera Vadu Crişului cu o lungime de aproape 1000 de metri, Pestera Fugarului, Pestera cu apa, Pestera Podireului I. si Podireului II. Un loc aparte îl reprezintă Cascada Vadu Crişului . Casa Zmăului reprezintă un turn construit în Evul Mediu în apropierea unei grote unde se depozitau mărfurile luate ca vama de la negustori.Constructia a fost destinata supravegherii Defileului Crisului Repede încă din 1200 când sarea din centrul Transilvaniei era transportată pe plute spre centrul Europei.

Reteaua traseelor turistice ce strabat Defileul Vadu Crisului este extinsa, majoritatea pornind de la pestera Vadu Crisului si ating niste locuri splendide ca Lacul Fara Fund, Stanul Stupului, Pestera Caprei, dealul Crucii etc. In apele Crisului Repede traiesc pesti specifici zonelor montane cu ape repezi si mai reci, ori celor din zona de deal, cu ape mai line .Lostrita, lipanul, pastravul, cleanul, scobarul, mreana sant doar cateva din pestii care populeaza Crisul Repede. Speoturism, rafting, plimbari pe traseele turistice, practicarea sporturilor extreme  sant doar cateva din posibilitatile ce poate oferi turistului Defileul Crisului Repede.

Olaritul

Putine din tinuturile Romaniei se pot mandri cu atatea centre de olarit ca Bihorul, in care , cu cateva decenii in urma , zeci de mesteri practicau inca acest mestesug. Intre numeroasele centre ale Bihorului astazi olaritul este practicat doar in Vadu Crisului, aici se mai produce inca renumita ceramica alba de Vadu Crisului. Dezvoltarea olaritului in acest loc a fost in mare masura influentata-daca nu determinata-de existenta a numeroase varietati de lut in imprejurimi, deosebit de portivite pentru vase comune si chiar pentru portelan. Vadu Crisului este singurul centru de olarit din regiune si chiar din tara unde materia prima de prelucrare este lutul alb, din care, dupa ardere, rezulta o ceramica alba, luminoasa. Vasele specifice centrului de olarit Vadu Crisului sant: ulcioarele, canceele, canitele de apa,oalele inalte, ulcelele de lapte, blidele, ulciorul, canta, ghivecele pentru flori. Abundenta si calitatea superioara a materiei prime a facut ca in anul 1937 sa se infiinteze aici o fabrica de cahle. Chiar dacă în ultimele decenii, activitatea de olărit a scăzut, centrul de la Vadu Crişului rămâne cel mai activ din regiune fiind necesare investiţii în servicii şi desfacerea produselor.

Biserica ortodoxa din localitate este monument istoric. Biserica „Sf.Arhangheli  Mihail şi Gavril” din Vadu Crişului a fost terminată în anul 1790. În 1855 este construit şi un turn-clopotniţă. Cele mai reprezentative obiecte de artă sunt catapeteasma, amvonul şi scaunul arhieresc care se remarcă prin ornamentele bogate sculptate în lemn, pictate şi aurite. Icoanele de pe iconostas datează din 1763, acestea fiind pictate pentru o familie din Oradea care le-a donat ulterior bisericii.

Biserica Reformată din Vadu Crişului  a fost construită în 1874. In curtea bisericii gasim bustul din bronz al poetului Petőfi Sándor si monumentul cioplit din lemn al lui Bersek Jozsef, colonel in revolutia din 1848-49. In cimitirul mic din Vadu Crisului se gaseste si mormantul lui Karl Handl, cel care a descoperit pestera de la Vadu Crisului.

Hotelul Dracula, Pensiunile Roua Muntilor, Cori Men si  Cascada Crisului  sant doar cateva din posibiltatile de cazare in aceasta zona pitoreasca care este Vadu Crisului.